Viemärisaneeraus on ajankohtainen toimenpide jokaisen kiinteistön elinkaaren aikana. Kodin viemäriremontti voidaan toteuttaa joko perinteisellä tavalla, jolloin kodin pintoja puretaan ja vanhat viemäriputket vaihdetaan uusiin, tai modernilla menetelmällä, eli sukittamalla.

Sukitus on perinteistä viemärisaneerausta kustannustehokkaampi, asukasystävällisempi, sekä nopeampi tapa toteuttaa viemäriputkiston uudistus. Viemäreiden saneeraus on kuitenkin mahdollista tehdä sukittamalla ainoastaan niissä tilanteissa, kun alkuperäinen viemäriputkisto on riittävän hyvässä kunnossa.

Viemäriputkien tekniset käyttöiät vaihtelevat materiaaleittain 40 vuodesta 50 vuoteen. Saneeraus on edessä yleensä noin 40 vuoden ikäisillä kiinteistöillä. Viemäriremonttiin kannattaa varautua ennakoivasti, sillä remonttiin käytettävä aika ja sen hinta voivat moninkertaistua, jos viemäriverkosto pettää ja vahinko ehtii tapahtua. Viemärisaneeraus kannattaakin siis toteuttaa silloin, kun se on vielä mahdollista tehdä sukittamalla. Näin toimiessa säästetään aikaa ja rahaa tulevaisuudelta.

Sukitettu putki
Sukitusprosessi

Mitä viemärisukitus tarkoittaa?

Kun viemärisaneeraus toteutetaan sukittamalla, ei kodin pintoja tarvitse purkaa. Uusi putkisto asennetaan vanhan viemäriverkoston sisälle. Polyesteristä valmistettu huopasukka kyllästetään epoksilla ja se ohjataan vanhaan viemäriputkeen paineilman avulla. Kovettuessaan se muodostaa uuden, itsekantavan viemäriputken.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan sukitettu viemäriputki vastaa uutta muovista viemäriputkea ja sen käyttöiäksi luvataan jopa 50 vuotta. Rakenteeltaan sukitettu viemäriputkisto on itsekantava ja täysin saumaton. Tyypillisesti viemäriputkien heikoimpia kohtia ovat putkiliitokset, joiden tiivisteet kovettuvat ja haurastuvat ajan saatossa. Liitokset voivat myös irrota esimerkiksi maan liikkumisen seurauksena. Sukitettu, yhtenäinen viemäriputkisto ei sisällä mahdollisesti irtoavia liitoskohtia, joten vesivahingon riski on niillä pienempi verrattuna perinteisiin viemäriputkiin.

Mistä tekijöistä viemäriremontin hinta koostuu?

Viemärisaneerauksen hintaan vaikuttavia tekijöitä on useita. Hintaan vaikuttaa viemäriputkiston rakenne ja valmistusmateriaalit, remontin laajuus, sekä remontointimenetelmä. Koska jokainen remontti on yksilöllinen, vaikuttaa sen hintaan myös valitut lisätyöt, kuten vesikalusteiden uusiminen. Viemäriremontin yhteydessä usein vaihdetaankin wc-istuimet ja muita vesikalusteita uusiin. Jos saneeraus toteutetaan vasta siinä vaiheessa, kun vesivahinko on tapahtunut, voi remontin hinta nousta moninkertaiseksi, sillä viemäriputkiston lisäksi myös talon vahingoittuneita pintoja ja rakenteita joudutaan uusimaan. Lisäksi asukkaat joutuvat järjestämään itselleen väliaikaisen asuinpaikan.

Koska viemäriremontin hinta koostuu useista eri tekijöistä, on mahdotonta antaa yhtä summaa joka pätee kaikkiin tilanteisiin. Perinteisesti toteutettu “putkiremontti”, eli linjasaneeraus maksaa Suomessa yleensä 600-1000 euroa neliöltä, joka tarkoittaa 60 000-100 000 euron remonttia 100-neliöisessä kodissa. Hintaan vaikuttaa myös sijainti, pääkaupunkiseudulla remontin hinta on yleensä korkeampi kuin muualla Suomessa.

Viemärisukitusprosessi

Viemärisukituksen hinta on perinteiseen saneeraukseen verrattuna edullinen, sillä yleensä koko omakotitalon viemäriverkoston sukituksen kustannukset sijoittuvat 10 000 – 23 000 euron hintahaarukkaan. Linjasaneeraus tosin voi olla viemärisukitusta laajempi toimenpide, sillä se voi sisältää viemäreiden uusimisen lisäksi usein myös vesiputkien sekä kaapeli- ja sähköverkkojen uusimisen, joka nostaa remontin hintaa. Sukittamalla toteutetussa viemärisaneerauksessa uusitaan viemäriputket ja lattiakaivot, sekä mahdollisesti päivitetään vesikalusteita uusiin.

Tarkka hinta viemäriremontille vaatii aina erillisen tutustumisen kohteeseen ja kartoituksen paikan päällä. Kartoituksessa viemäriputkisto tutkitaan sisäpuolelta viemärikameran avulla, jolloin saadaan varmistus siitä, että viemäriverkosto on siinä kunnossa, että saneeraus on vielä mahdollista toteuttaa sukittamalla. Lisäksi koko viemäriverkoston rakenne saadaan selville. Vesipisteiden ja viemärihaarojen lukumäärät vaikuttavat työn laajuuteen ja lopulliseen kauppasummaan. Kartoituksen yhteydessä annetaan kiinteä hinta sekä aikataulu viemäriremontille. Akvatek tarjoaa viemärikuvauksen 2000-luvun ja sitä vanhempiin kotitalouksiin aina maksutta, eikä se sido asiakasta jatkotoimenpiteisiin.

Listaus tekijöistä, jotka vaikuttavat viemärisukituksen hintaan:

 

  • Remontin laajuus

  • Vesipisteiden määrä (wc-istuimet, lattiakaivot, käsienpesualtaat)

  • Sukitettavien viemäriputkien pituus

  • Viemärihaarojen määrä

  • Viemärin rakennusmateriaali

  • Uusittavat vesikalusteet (wc-istuimet, hanat, hajulukot)

Sukitusprosessi

Akvatekin viemärisukitus hoituu nopeasti ja vaivattomasti

Akvatek on erikoistunut viemärisaneerausten toteuttamiseen sukittamalla. Remontin toteuttaminen lähtee aina liikkeelle alkukartoituksella. Tutkimme viemäriverkoston sisäisesti viemärikameraa käyttäen. Kuvauksella varmistetaan, että käytössä olevat viemäriputket ovat vielä siinä kunnossa, että ne voidaan uusia sukittamalla.

Kun on varmistuttu siitä, että sukitus on mahdollista toteuttaa, hahmotellaan remontin laajuus. Yleensä koko viemäriputkisto uusitaan täysin, jokaista viemärihaaraa myöten. Lisäksi kaikki lattiakaivot uusitaan ja jos asiakas niin haluaa, vanhat vesikalusteet, kuten wc-istuimet, hanat ja hajulukot vaihdetaan uusiin.

Kun remontin laajuudesta on päätetty, sovitaan saneerauksen aikataulusta. Yleensä kodin viemäriverkoston sukitus saadaan valmiiksi alle viikossa, yleisimmin 3-5 päivässä. Asukas voi asua kodissaan normaalisti koko remontin ajan.

Lue lisää Akvatekin tarjoamasta viemärisukituksesta!

Sertifikaatti on laatutakuu

Toteutamme viemärien sukitukset Boldan In-House Lining System© -menetelmäsertifikaatin mukaisesti. Sertifikaatti kattaa kaikki saneerauksissa käytettävät materiaalit, työvälineet sekä työmenetelmät. Tällä menetelmällä valmistettujen viemäriputkien käyttöiäksi on arvioitu jopa 50 vuotta. Viemäriputkilla on 30 vuoden materiaalitakuu, sekä Akvatekin toteuttamalla työllä 5 vuoden takuu. Sertifioitu menetelmä takaa sukituksen laadun, sillä menetelmä sekä materiaalit ovat testattuja ja asennukset täyttävät ulkopuolisen laadunvalvonnan asettamat kriteerit.

Sukitusprosessi

Viemärisukitus Akvatekilta joustavalla rahoituksella

Akvatekin viemärisukitus voidaan maksaa erissä OP:n joustavan rahoituksen kautta. Rahoitus ei vaadi vakuuksia eikä sisällä avausmaksua ja sen korko on vähennyskelpoinen. Maksu hoidetaan vasta remontin valmistumisen jälkeen, lasku toimitetaan asiakkaalle noin kuukauden kuluttua työn valmistumisesta. Esimerkiksi 16 500 euron viemärisukitukselle tulee hinnaksi noin 265 e/kk jos maksuaika on 7 vuotta. Halutessanne voitte myös maksaa koko laskun kerralla pois.

Kotitalousvähennys viemärisukituksesta

Kotona teetetyn työn kustannuksista 40 % saa vähentää verotuksessa. Esimerkiksi 16 500 euron sukituksessa 65 % eli 10 725 euroa koostuu työn hinnasta, jolloin kotitalousvähennyksen määrä on 4 290 euroa. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa, ja sen määrä on maksimissaan 2250 euroa vuodessa henkilöä kohden.

Toimitamme erittelyn kotitalousvähennystä varten 1-2 viikon kuluessa sukituksen valmistumisesta.